Det polske parlamentet setter søkelyset på norske avfallsløsninger
Mer enn 100 personer kom sammen i Sejm, underhuset i polske parlamentet, for å diskutere den siste utviklingen på avfallshåndteringsfeltet. Seminaret var et polsk-norsk samarbeid.
![]() |
![]() |
![]() |
Høsten 2014 inviterte Green Business Norway en delegasjon fra Polen til Norge. Delegasjonen, som blant annet inkluderte viseminister Janusz Ostapiuk og flere medlemmer fra det polske parlamentet, tok turen for å diskutere den aktuelle utviklingen på avfallshåndteringsfeltet, og for å se nærmere på relevant norsk teknologi for sentral kildesortering og småskala energigjenvinning samt biogassproduksjon basert på biologisk nedbrytbart avfall. I tillegg benyttet gjestene anledningen til å få en omfattende innføring i den norske panteordningen.
Seminaret i Sejm var en oppfølging av den polske delegasjonens norgesbesøk. Og ikke minst var seminaret en kvalitetsplattform som henvendte seg til en stor gruppe av polske beslutningstakere fra parlamentet og regjeringen, aksjonærer (regionale myndigheter) og potensielle kunder.
Seminarprogrammet ble utviklet av Green Business Norway i samråd med komiteen for miljøvern og naturressurser i det polske underhuset.
Deponiforbud stimulerte til ny teknologi
Pål Spillum, seksjonsleder i seksjon for avfall og gjenvinning i det norske miljødirektoratet, holdt et foredrag om hvordan lovgivning kan påvirke utviklingen innenfor bærekraftig avfallshåndtering. Som et hovedeksempel trakk han frem det norske forbudet mot avfallsdeponier.
- Det var da dette forbudet trådte i kraft at utviklingen av infrastrukturen for energigjenvinning i Norge, skjøt fart, påpekte Spillum.
Clarissa Morawski, administrerende direktør i Reloop, snakket om syklisk økonomi og globale utfordringer i tilknytning til den økende mengden av emballasjeavfall. Hun gav dessuten eksempler på hvordan panteordninger for drikkevareemballasje bidrar til et bedre miljø på grunn av de store mengdene som gjenvinnes, og den høye kvaliteten på gjenvinningen.
Sentral kildesortering
Beate Langset, som representerte Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF), beskrev prosessen for utviklingen av optimale avfallshåndteringssystemer.
- For noen år siden bestemte ROAF seg for å se nærmere på muligheten for å gå over fra et system for innsamling av husholdningsavfall, der kildesorteringen foregikk ute i husholdningene, til et sentralt system for avfallssortering, fortalte Langset. - På dette tidspunktet hadde den teknologiske utviklingen gjort et sprang, og det ble etter hvert mulig å kildesortere gjenvinnbart avfall i sentrale anlegg.
ROAFs konsept ble en suksess og har vært et forbilde for flere nye avfallsgjenvinningsanlegg i Norge. Materialer som leveres inn til anlegget, er blandet kommunalt avfall med forhåndssorterte fragmenter av matavfall. ROAF-anlegget er det første helautomatiske sorteringsanlegget for avfall på verdensbasis. Det er Tomra Sorting som har levert utstyret.
Det verdifulle, biologiske avfallet
Pål Smits fra Lindum satte søkelyset på bærekraftig behandling av organisk avfall der nedbrytningsprosesser sikrer gjenvinning av både energi og næringsstoffer. Smits presenterte også et biogassanlegg- og gjødselfabrikkonsept. - Organisk avfall i form av kloakkslam kan omvandles til energi og næringsstoffer som skaper et lukket kretsløp i form av en syklisk, biologisk økonomi, fremhevet Smits.
Verdien av biologisk avfall var også noe professor Jan Hupka pekte på. Hupka presenterte resultatene av det polsk-norske forskningsprosjektet "Pom-Biogas". Prosjektets målsetting var å estimere potensialet til biologisk avfall fra den polske regionen Pommern.
- Bare innenfor en radius på 50 kilometer fra Gdansk oppstår det årlig én millioner tonn matavfall fra husholdninger, næringer og industri som venter på å bli utnyttet, gjorde Hupka oppmerksom på. - Én kilo slikt avfall (tørrstoff) kan brukes til å produsere 500 dm3 biometan.
Hans Olav Midtbust fra Energos snakket om produksjon av energi fra restavfallsfraksjoner. Med tanke på EUs langsiktige målsettinger om økt gjenvinningsgrad, nærhetsprinsippet og det faktum at energi som produseres av restavfall, bør utnyttes av lokalsamfunnene, bør småskala energigjenvinningsanlegg tas med i planleggingen av nasjonal kapasitet for energigjenvinning, påpekte Midtbust.
Et skritt i riktig retning
Anne Grete Riise, ministerråd ved den norske ambassaden i Warszawa, omtalte seminaret som nok et godt eksempel på polsk-norsk bilateralt samarbeid. Hun fremhevet at miljøprosjekter mottar solid økonomisk støtte fra NFM, og at samarbeidet med våre kolleger i det polske miljøverndepartementet, blir satt stor pris på i Norge.
Viseminister Janusz Ostapiuk representerte den polske regjeringen og uttrykte sin takknemlighet for den interessante menings-, informasjons- og kompetanseutvekslingen.
CEO i Green Business Norway, Thor Sverre Minnesjord, konkluderte med at med seminaret i Sejm var nok et skritt i retning av bærekraftig avfallshåndtering.
Anna Larsson, GBN, Thor Sverre Minnesjord, GBN, Anne Grete Riise, Minister Counselor, Embassy of the Norwegian Kingdom in Poland, Stanislaw Zelichowski, Chairman of Sejm Environment Committee, Tadeusz Arkit, chairman of Sejm Waste Management Committee, Janusz Ostapiuk, Undersecretary of State, Ministry of Environment
En katalysator for nyskaping, vekst og internasjonal ekspansjon
Green Business Norway er en interesseorganisasjon for virksomheter innenfor miljø- og energiteknologisektoren. Organisasjonen har en sterk tilstedeværelse i en rekke internasjonale markeder.