Austria-Study-tour-Banner.jpg

Østerrike satser stort på sirkulær økonomi
Den 6. og 7. desember besøkte partnere fra Circular Based Waste Management-prosjektet Linz, Østerrike, organisert av Green Business Norway og Business Upper Austria. I tillegg deltok det representanter fra Litauens Energi Institutt og det statlige Innovasjonsselskapet i Litauen.

Mazeikiai-visit-banner.jpg

Mulighetsstudie for nytt senter for gjenbruk og avfallsmottak i Mažeikiai
Mulighetsstudie for etablering av et nytt stort avfallsinnsamlingssted og ReUse-senter i Mažeikiai, Litauen, er nå gjennomført.

Cambi-Banner.jpg

Cambi skal levere termisk hydrolyseteknologi i Bulgaria
Cambi bygger for tiden sitt første termiske hydrolyseprosjekt i Bulgaria, for Sofiyska Vodas Kubratovo avløpsvannbehandlingsanlegg i Sofia.

Scotland-banner.jpg

Skottland satser stort på sirkulær økonomi og sosialt entreprenørskap
Partnere fra Circular Based Waste Management-prosjektet har studert sosialt entreprenørskap og sosiale initiativer der sirkulær økonomi og gjenbruk inngår som en del av løsningen på sosiale problemer og fattigdom.

Sumy-banner.jpg

Sustainable Energy konferansen i Sumy
Sustainable Energy -konferansen åpnet offisielt 26. september i Sumy, Ukraina. Arrangementet var på initiativ fra Department of Finance, Economy and Investments i Sumy City Council, og EU-prosjektet "Covenant of Mayors - East".

Mazeikiai-conference-banner.jpg

European Local Communities Conference – sirkulærøkonomi I fokus
Prosjektpartnere fra prosjektet Circular Based Waste Management - CBWM presenterte sine målsettinger og aktiviteter for lokale sirkulærøkonomitiltak på «Circular Economy Initiatives in European Local Communities» konferansen organisert av Mažeikiai kommune den 3. juni.

Norway-tour-May2022-banner.jpg

Litauen viser interesse for norske sirkulærøkonomi aktører
Circular Based Waste Management-prosjektpartnere fra Litauen, reiste til Norge for å besøke selskaper som pionerer beste praksis løsninger innen avfallshåndtering, resirkulering og gjenbruk og matavfall.

CBWM-study-tour2-banner.jpg

CBWM partnere besøker Norge for å lære om organiske resirkuleringsanlegg og incentiver i avfallsbransjen.
Prosjekt-partnere fra «Circular Based Waste Management - CBWM» fra Mažeikiai kommune, Telšiai Regionale Avfall-håndterings-senter i Litauen og bystyre i byen Paide i Estonia har returnert til Norge på deres andre studietur. Turen gikk til Oslo og Bergen regionene, og formålet denne gangen var å lære om resirkulering av organisk avfall i Norge, og incentivordninger innen avfallsbransjen.

CBWM-study-tour-banner.jpg

Samarbeidspartnere fra Litauen og Estonia besøker norske bedrifter som jobber med sirkulær økonomi
Green Business Norway har arrangert en studietur til Norge for samarbeidspartnere i prosjektet kalt «Circular Based Waste Management - CBWM», med besøk hos organisasjoner som er eksperter på sirkulær økonomi.

CBWM-banner-image.jpg

The Circular Based Waste Management project - Prosjektet for avfallshåndtering basert på en sirkulær tilnærming
1.ste september 2020 markerte starten på prosjektet for avfallshåndtering basert på en sirkulær tilnærming. Prosjektet bygger på et felles initiativ, med formål om å fremme konkrete tiltak for sirkulær avfallshåndtering i tre europeiske regioner.

Dec-2019-FS-slideshow2.jpg

R8 Flying Start gikk til Future Synthesis
For tredje år på rad ble R8 Flying Start utdelt under Gründeruka. Denne gang gikk prisen til Future Synthesis og Maritsa Kissamitaki!

Dec-2019-Windsim-slideshow2.jpg

WindSim inngår strategisk samarbeid med Shanghai Electric Wind Power Group
WindSim og Shanghai Electric Wind Power Group har inngått en strategisk partnerskapsavtale under China Wind Power Conference og Exibition I Bejing I Oktober.

Cycled-NYU-slideshow1.jpg

Cycle vant StarADs Summer Incubator pitchekonkurranse
Cycled deltok i sommerinkubatoren StartAD og var en av vinnerne i den splittede avgjørelsen av pitchekonkurransen. Programmet varte i sju uker og inkluderte åtte oppstartsbedrifter fra alle de tre campusene til Universitetet i New York.

Nanjing-slideshow.jpg

Soraytec og den norske paviljongen tildelt pris for beste design under Nanjing Tech Week 2019
Soraytec var invitert til Kina for å delta i den norske paviljongen på teknologimessen «Nanjing Tech Week’s High-Tech Fair» i Nanjing. Messen tar mål av seg til å presentere høyteknologisk innovasjon og bringer nye og innovative teknologier til Nanjing og Kina.

Act-Slideshow1.jpg

Cycled Technologies på Technoport Nordic Deep Tech 2019
Cycled Technologies, en av våre akseleratorbedrifter, har blitt invitert som en av hovedinnlederne til Technoport Nordic Deep Tech. Cycled Technologies ønsker å diskutere globale målsettinger og demonstrere hvordan enkle lokale samarbeid kan bidra til å løse verdens miljøutfordringer.

DC-banner.jpg

Får det til å spire og gro i ørkenen
De siste ti årene har Desert Control arbeidet med å skape den perfekte oppskriften på en nyskapende løsning kalt LNC. Målet er å gjøre ørken fruktbar. Vanligvis tar det mellom sju og femten år å gjøre ørkenjord dyrkbar, men med Desert Controls løsning tar det bare sju timer! Det er ny rekord.

investorseminar-slideshow2.jpg

Oppstartsselskaper fra GBN Accelerator på investorseminar på Campus Ås
Oppstartsselskaper i Green Business Norway Accelerator presenterer seg på det 12. investorseminaret i Vitenparken på Campus Ås i september. Arrangementet er et samarbeid med Inkubator Ås.

cycled-960-1.jpg

Ny banebrytende Blockchain teknologi - Cycled etablerer samarbeid med AKEO
Cycled Technologies og Akeo utvikler ny blockchain teknologi for avfallsinnsamling i den nye sirkulærøkonomien.

GBN_HSN_avtalesignering_1_960.png

GBN og Høgskolen i Sørøst Norge etablerer FoU samarbeid
- Samarbeidet med Høgskolen i Sørøst-Norge styrkerforsknings- og utviklingsarbeidet i oppstartsselskapene som er en del av vårt Akseleratorprogram, sier Thor Sverre Minnesjord, CEO i GBN. Først ute er teknologiselskapet Fluid Metal 3D.

20170209_graf-960.jpg

Vann- og avløpsinfrastruktur under press i GCC-landene
Befolkningen i Gulf-regionen er i rask vekst. Hele tiden må myndighetene takle flaskehalser for å holde tritt med veksten, spesielt med tanke på infrastruktur og vann og avløp. Medlemslandene i Gulf Cooperation Council (GCC) møter utfordringene med massive utviklingsplaner som er prosjektert for en kontinuerlig stabil befolkningsvekst og økonomisk vekst frem til 2030.

circular-960.jpg

Delegasjon fra polske byer fikk innsyn i sirkulær avfallshåndtering
Onsdag 14. september møttes polske og norske interessenter i Drammen. Foranledningen var EUs ambisiøse målsettinger for avfallshåndtering.

Forum-Dyrektorow-960.jpg

Fremtidens avfallshåndtering høyt på agendaen i Polen
Green Business Norway har vært i dialog med beslutningstagere på en rekke nøkkelarrangementer i Polen de siste ukene.

160126-960.jpg

Stor interesse for grønn teknologi under lansering av BI-programmet UAE
Deltakere fra de nordiske ambassadene, nordiske selskaper og lokale samarbeidspartnere i De forente arabiske emirater stilte opp på lanseringsseminaret i Masdar City i Abu Dhabi den 21. januar.

gbtmp3.jpg

Lanserer nordisk samarbeid i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater
Med Abu Dhabi Sustainability Week som bakteppe, lanserer Green Business Norway, Green Net Finland og Nordic Innovation neste fase av Business Intelligence-programmet for Gulfregionen.

rdf-960-270.jpg

Bulgarsk delegasjon ser på bærekraftig avfallshåndtering i Norge
Green Business Norway var i oktober vertskap for en offisiell delegasjon fra Bulgaria som fikk presentert tre alternativer for bærekraftig og fremtidsrettet avfallshåndtering.

Lubelskie-960-270.jpg

Grønn industri i fokus innenfor Telemark–Lubelskie-samarbeidet
En delegasjon fra Lubelskie-regionen har denne uken vært på plass i Telemark. Etter en reise gjennom fylket, blant annet til Rjukan, signerte Guvernør Sosnowski og fylkesordfører Riis-Johansen avtalen om et utstrakt samarbeid mellom regionene.

thor-sverre-960.png

Statsminister Erna Solberg møter Green Business Norway under sitt besøk på Klosterøya
Tirsdag 18. august besøkte statsminister Erna Solberg kunnskapsbedriftene på Klosterøya, der hovedkontoret til Green Business Norway holder til. Under lunsjen med statsministeren ble det mangfoldige og nyskapende miljøet i grenlandsregionen løftet frem.

IMG_1327-slide.png

Norsk miljøteknologi staker ut kursen på EcoForum-konferansen i Polen
Den sjette EcoForum-konferansen gikk i år av stabelen 10. og 11. juni. Konferansen ble igjen en fruktbar møteplass for både polske og norske aktører innenfor det interregionale samarbeidet mellom Telemark fylkeskommune og Lubelskie-regionen.

WP_002078-slide.jpg

Gulf-regionen er et lovende marked for gjenvinning og grønn energi
Flere demonstrasjonsprosjekter for gjenvinning er under etablering i De forente arabiske emirater (FAE). Green Business Norway (GBN) mener at utsiktene til forretningsutvikling i regionen er lovende.

Grand-opening-960.png

Storslått lansering
av retursystem i Romania basert på TOMRA-teknologi

DSC_0071_slide.png

Fornybar energi fra baller av strå
Forrige uke møttes representanter fra Lubelskie-regionen i Polen og Telemark fylkeskommune for å se nærmere på kraftverket Sleaford Renewable Energy Plant i England.

11020407_1044763565533649_820775577_n-960.jpg

Det polske parlamentet setter søkelyset på norske avfallsløsninger
Mer enn 100 personer kom sammen i Sejm, underhuset i polske parlamentet, for å diskutere den siste utviklingen på avfallshåndteringsfeltet. Seminaret var et polsk-norsk samarbeid.

150302-Roaf_Beate-Langset-960.jpg

Polen og Norge sammen om fremtidsrettet avfallshåndtering
Avfallshåndtering er et felt i stor endring. Viktige strategiske beslutninger må til for å kontrollere den aktuelle utviklingen. Green Business Norway har de siste årene spilt en aktiv rolle i erfaringsutvekslingen mellom Polen og Norge.

NX2A11463.jpg

Energigjenvinning - både miljøvennlig og lønnsomt?
Dette var spørsmålet paneldeltakerne ble stilt i en av de mange paneldiskusjonene under årets Energy Forum i Karpacz i Polen.

slide2.jpg

GBN var blant vertskapet da Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte Klosterøya i Skien
Den norske CleanTech industriens posisjon i dag og i et femårsperspektiv var blant temaene som ble drøftet med Kronprinsen.

Clean sands.jpg

Ennox Oil: Cleantech gjennombrudd
Ennox Oil Solutions er et godt eksempel på hvordan ny business kan oppstå når ideer fra ulike forretningsmessige verdener møtes. Idemakere med løsninger for avfallsbehandling møter idemakere med løsninger for brønnstimulring innen oljeproduksjon. Slik startet utviklingen av den patenterte EGX-prosessen, løsningen for
utvinning av olje fra faste materialer som jord, sand, slam osv.

mb4.jpg

"New Deal" gir resultater hos Miljøbil Grenland
Miljøbil grenland valgte å satse på å videreutvikle sin spisskompetanse innen batteriteknologi og fokusere på engineering og testproduksjon. Batteriet er selve nøtta i all forflytning basert på elektrisk energi. Selskapets bevisste satsing begynner å gi resultater.

Norner_prosess.jpg

Norner fester grepet om vekstambisjonene
Tine Rørvik og Ole Jan Myhre
Med stø kurs og solid forankring i sin opprinnelige ambisjon, stevner det privateide forskningsinstituttet Norner nå videre på sin spennende kurs. Noen av utviklingsgrepene som tas nå, er blant de mest spennende og banebrytende siden selskapet ble skilt ut fra Borealis for 4 år siden.

gloer2.jpg

GLØR med sving på renovasjonsjobben
Visjonen er å være en miljøpådriver, forretningsideen å være kundenes foretrukne samarbeidspartner i avfalls- og gjenvinningsspørsmål. Begge deler synes naturlig og bra for et selskap som er tiltrodd ansvaret for den viktige renovasjonstjenesten i en region. Nylig har Glør fått en formell bekreftelse på at strategien og det de gjør for å sette den ut i livet, er riktig.
previous next

Grønn industri i fokus innenfor Telemark–Lubelskie-samarbeidet

Lubelskie og Telemark har inngått interregional avtale som åpner for utstrakt samarbeid for økologisk og økonomisk vekst i regionene

En delegasjon fra Lubelskie-regionen var sist uke på plass i Telemark. Etter en reise gjennom fylket, blant annet til Rjukan, signerte Guvernør Sosnowski og fylkesordfører Riis-Johansen avtalen om et utstrakt samarbeid mellom regionene.

Solen tittet igjen frem fra skyene da de to landbrukerne fra henholdsvis Lubelskie i Polen og Telemark i Norge stod ved vinduet i fylkeshusets sjette etasje og skuet ut over åkrene i Gjerpensdalen. Både guvernør Sosnowski og fylkesordfører Riis-Johansen uttrykte bekymring for kornavlingen etter det voldsomme regnværet forrige uke. 

Regioner som utfyller hverandre
Det bilaterale møtet som fant sted på fylkeshuset sist uke, viste at regionens øverste ledere deler en altoppslukende interesse for jordbruk. Lubelskie og Telemark er begge store landbruksregioner med et sterkt fokus på grønn teknologi. Et konkret eksempel er norske TergoPowers investeringer i en banebrytende grønn biomasseteknologi, som gjør det mulig å utvinne grønn energi av halmstrå fra landbruket i Lubelskie.

Guvernør Sławomir Sosnowski berømmet arbeidet som er lagt ned i avtalen.

– Jeg er svært takknemlig overfor Green Business Norway. Organisasjonen har jobbet hardt for å få til dette samarbeidet. På mine mange reiser gjennom Lubelskie er prosjektene Green Business Norway har iverksatt i regionen, et hyppig samtaletema.

– Green Business Norway har gjennom denne avtalen fått god innflytelse på internasjonale miljøspørsmål, sier styreleder i GBN Einar Vangsnes etter det bilaterale møtet mellom partene torsdag, og trekker spesielt frem samarbeidet med Biłgoraj og Lublin i Lubelskie.

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen fortalte at han sist besøkte Lublin i 2014 og fikk se mange konkrete resultater av det interregionale samarbeidet.

En grønn og grenseløs fremtid for regionene
Samarbeidsområdene i den interregionale avtalen er mange og favner bredt fra miljøvern og avfallshåndtering, fornybar energi, økonomisk samarbeid og entreprenørskap til utdanning, turisme, helse og kultur.

EU stiller øremerkede midler til rådighet for interregionalt samarbeid, noe som har resultert i flere konkrete samarbeidsprosjekter allerede.

Ungt, internasjonalt entreprenørskap
Eksempler på EU-støttede samarbeidsprosjekter er Porsgrunn videregående skoles samaktiviteter med Vetter videregående skole og Høgskolen i Telemarks utvekslingsprogram med Det tekniske universitetet i Lublin.

Avdelingsleder ved Porsgrunn vgs. Kristine Rubilar forteller om gode erfaringer så langt.

Vi er i ferd med å utarbeide en søknad om Erasmus+-midler som vil åpne for utveksling mellom Vetter vgs. og Porsgrunn vgs. Og allerede på nyåret har vi invitert en delegasjon fra Vetter som vil komme å overvære Ungt Entreprenørskap-messen her i Grenland.

Studierektor ved Porsgrunn vgs. Jan Freddy Gusfre forklarer at entreprenørskapssamarbeidet i første omgang vil konsentrere seg om turisme og miljø.

Ideen er at de unge entreprenørene i Polen og Norge skal gjøre sine destinasjoner attraktive for hverandre, ved å plukke ut opplevelser som appellerer nettopp til denne aldersgruppen.

På denne måten er UE-samarbeidet også viktig i en annen forstand, nemlig fordi det vil øke oppmerksomheten blant de unge rundt hva som rører seg i partnerlandet. Det vil i neste omgang gjøre det mer attraktivt for dem å søke seg dit når de begynner på høyere utdanning.

Akademisk utveksling i startgropen
Høgskolen i Telemark har de siste tre årene tatt imot utvekslingsstudenter fra Det tekniske universitetet i Lublin. Til stede på seminaret som ble avholdt etter avtalesigneringen, var også Michal Sposob, som var utvekslingsstudent for noen år siden, og nå er tilbake for å fullføre sin doktorgrad i Porsgrunn og Telemark. Sposobs doktorgradsavhandling sponses av Yara og handler om vann- og avløpsrensing.

Lubelskie-606-2.jpg

Michal Sposob fra Lublin er stipendiat ved Høgskolen i Telemark. Doktoravhandlingen hans sponses av Yara.

Jeg trives godt med måten studiene er lagt opp på ved Høgskolen i Telemark, forteller Sposob. – Det er færre forelesninger enn i Polen, så vi får tid til å fordype oss mer i emnene og lese mer på egen hånd.

Magdalena Tarnowska fra Det tekniske universitetet i Lublin, er ansvarlig for utvekslingene med HiT. På seminaret presenterte hun Michal Sposob som resultatet av et vellykket samarbeid, og fortalte at utvekslingssamarbeidet i fremtiden også kommer til å omfatte andre fagområder.

Rådgiver ved HiT Espen Johansen, forteller at Høgskolen i Telemark kommer til å legge til rette for flere forelesninger på engelsk fremover, slik at de polske studentene møter et bredere studietilbud også i Porsgrunn.

Det er Norwegian Financial Mechanism som finansierer samarbeidet mellom Det tekniske universitetet i Lublin og Høgskolen i Telemark.

Lublin – en stor universitetsby i landbruksregionen

I Lubelskies hovedstad, Lublin, finnes det fem universiteter og to forskningsinstitutter i verdensklasse for henholdsvis distriktsmedisin og veterinærmedisin. Green Business Norway er i gang med å sondere terrenget for et større forskningssamarbeid på disse områdene.

Vi har allerede mye å takke dette interregionale samarbeidet for, sa guvernør Sosnowski, og fremhevet hvor viktig TergoPowers investeringer er for regionen. Ikke bare vil den nye teknologien sikre en stabil og miljøvennlig strømforsyning, den spiller også på lag med bøndene i den store landbruksregionen vår.

TergoPower vil gi et solid bidrag til å diversifisere energikildene i Lubelskie, avsluttet fylkesordfører Terje Riis Johansen. – Og jeg er sikker på at nye måter å samarbeide på, vil bli avdekket etter hvert som arbeidet skrider frem.

Green Business Norway er koordinator for det interregionale samarbeidet mellom Telemark fylkeskommune og Lubelskie-regionen i Polen.

Lubelskie-606.jpg

Avtalen signeres. Bak fylkesordfører Terje Riis-Johansen og guvernør Slawomir Sosnowski står teamene som har lagt grunnsteinene i avtalen (fv.): styreleder i Green Business Norway Einar Vangsnes, avdelingsleder ved Porsgrunn vgs. Kristine Rubilar, markedsdirektør for Polen i GBN Anna Larsson, sjefsforsker i Tel-Tek Anne Marie Fatnes, tre medarbeidere fra Det tekniske universitetet i Lublin, viseadministrerende direktør ved guvernørens kontor Małgorzata Błaszczyk fra Lubelskie-regionen, utvekslingsansvarlig Magdalena Tarnowska fra Det tekniske universitetet i Lublin, rådgiver ved Høgskolen i Telemark Espen Johansen og studierektor ved Porsgrunn vgs. Jan Freddy Gusfre.

Også til stede, men ikke på bildet var: internasjonal rådgiver i Lubelskie-regionen Krzysztof Buczyński og sr. internasjonal rådgiver i Telemark fylkeskommune Trond Kjellevold i Telemark fylkeskommune.

 


Aktueltarkiv
| More


Hold deg oppdatert motta nyhetsbrev