Høster fruktene av polsk-norsk samarbeid

Vice governor and vice marshal open plenary session.jpg

Samarbeidet mellom Telemark fylke, Lublin-regionen i Polen, Green Business Norway og medlemsbedrifter bærer frukter. TergoPower er i sluttfasen av forberedelser til etableringen av sitt første biomasse-fyrte kraftverk i Lubelskieregionen. Anlegget representerer en investering på 140 millioner Euro. Tomra Collection Solutions er i pilot med automatiserte innsamlingsløsninger for drikkevareemballasje i Lublin by.

Tomras pilot er et viktig skritt mot gjennomføringen av et fullautomatisert system for innsamling av drikkevareemballasje. I løpet av de nærmeste kan piloten bli fulgt opp av et tresifret antall installasjoner i Lubelskieregionen. Befolkningen i de delene av Lublin by som har deltatt i piloteringen til nå, har tatt imot tilbudet med åpne armer.

På en konferanse i Lublin nylig, møttes representanter for regionale myndigheter Lubelskieregionen, myndighetene i Lublin og kolleger fra Telemark, Green Business Norway og medlemsbedriftene for å diskutere mulige utvidelser av det pågående samarbeidet. Representanter for Lublin by viste stor interesse for videre samarbeid om et automatisert vannovervåkingssystem som skal finansieres av NFM.

Deltakerne etablerte en verdifull plattform for samarbeid mellom velprøvd norsk teknologi, råstoffleverandører og eksperter innen utnyttelse av biogass-løsninger. Konferansedeltakere utarbeidet også en felles uttalelse om nødvendige endringer i polsk juridisk rammeverk som vil støtte utviklingen av et polsk marked for leverandører av biogassanlegg.Den norske delegasjonens besøk og norske synspunkt på miljø oppnådde bred dekning i Lubelskies regionale og polske nasjonale medier.