Lubelskie forbereder norske løsninger for gjenvinning og resirkulering

Vi ser allerede positive resultater av besøket en delegasjon fra Lubelskieregionen i Polen avla til Telemark tidligere i vår, sier daglig leder Thor Sverre Minnesjord i Green Business Norway. Som et direkte resultat av dialogen og kontaktene som ble etablert mellom delegasjonen, medlemsbedrifter i Green Business Norway og politisk ledelse i Telemark fylkeskommune, har partene tatt initiativ til å følge opp to konkrete prosjektmuligheter på kommersiell basis.

Lubelskie_Telemark_Lite.jpg

Representanter for Lubelskie og regionhovedstaden Lublin tok fatt i løsningene som ble presentert av TOMRA og Lindum for henholdsvis innsamlingspunkter for returfraksjoner av glass, metall og plast drikkemballasje og gjenvinningsstasjoner basert på Lindums løsninger for etablering og drift av slike stasjoner. Partene er nå i dialog for å forberede konkrete løsningsforslag for regionen.

På det politiske plan var besøket en videreføring av dialogen mellom Lubelskie og Telemark, som ble tilrettelagt av Green Business Norway i 2011. Sentrale tema er mulige samarbeidstiltak innen fornybar energi, energieffektivisering og bærekraftig forvaltning av vannbaserte ressurser. De politiske lederne er også interessert i å se nærmere på felles prosjekter på utdanningsområdet, og framhever entreprenørskap i skole som et mulig satsingsområde.

Den polske delegasjonen ble ledet av visemarshall Slawomir Sosnowski i Lubelskie og visepresident i Lublin, Stanislaw Kalinowski. De møtte blant andre fylkesordfører Terje Riis-Johansen og rådgiver Didrik Bakken i Telemark Fylkeskommune, daglig leder Thor Sverre Minnesjord og styreleder Bjarne Paulsrud i Green Business Norway. I tillegg til TOMRA og Lindum, presenterte Aquateam, BioPreplant, Fugro Oceanor og Septik 24 sine løsninger for delegasjonen. Gjestene ble også vist løsninger i drift under befaring hos Lindum og Tomra.