Polen og Norge ser nærmere på halm som fornybar energikilde

Representanter fra Lubelskie-regionen i Polen og Telemark fylkeskommune møttes tirsdag 7. april i britiske Grantham, i forkant av et studiebesøk ved Sleaford Renewable Energy Plant.

Bildetekst-606.png

Fra Telemark fylkeskommune: varaordfører Lise Wiik og sr. internasjonal rådgiver Trond Kjellevold.
Fra Green Business Norway: markedssjef i Polen Anna Larsson.
Fra Lubelskie-regionen: guvernør Slawomir Sosnowski, EU-parlamentsmedlem Krzysztof Hetman og Krzysztof Buczynsk, varaordfører i Biłgoraj Michael Dec, nestleder i byrådet i Biłgoraj Jaroslaw Bondyra og ordfører i Biłgoraj Wieslaw Rozynski.
Fra TergoPower: representanter fra biomasselogistikkavdelingen under ledelse av daglig leder Øystein H. Kvarme.

Det norske selskapet TergoPower har planer om å investere i flere anlegg for fornybar energi i Polen, der det viktigste råstoffet for produksjon av elektrisitet fortsatt er kull. TergoPower ønsker å bygge anlegg som skal produsere elektrisitet ved bruk av biomasse, og har funnet et naturlig etableringssted i jordbruksregionen Lubelskie.

Fornybar energi i Polens spiskammer
– Vi bygger verdikjeder som er basert på nærhet til energikildene. Det er blant annet derfor Lubelskie var et opplagt førstevalg for oss. Regionen er Polens spiskammer, har grunnlegger av TergoPower Einar O. Vangsnes tidligere uttalt.

Guvernør Sosnowski kunne bekrefte at det interregionale samarbeidet mellom Polen og Norge er av stor betydning for Lubelskie. De lokale myndighetene ser på TergoPowers investeringsplaner som et betydelig bidrag til utviklingen av både fornybare energikilder og lokal økonomi. Per i dag finnes det et utvekslingssamarbeid mellom universitet i Lubelskie og Høgskolen i Telemark som finansieres av Norwegian Financial Mechanism. I tillegg har videregående skoler i Lublin og Porsgrunn opprettet kontakt med mål om å starte felles prosjekter for å promotere ungt entreprenørskap.

Med i den polske delegasjonen i Grantham var også den tidligere guvernøren i Lubelskie, Krzysztof Hetman. Hetman, som i dag er medlem av Europaparlamentet, ser også positivt på samarbeidet mellom Lubelskie og Telemark. Hetman er overbevist om at denne formen for investering vil bidra til å utvikle regionen.

Den polske delegasjonen besøkte Sleaford Renewable Energy Plant den 8. april sammen med representanter fra Green Business Norway og TergoPower. Delegasjonen observerte den banebrytende grønne biomasseteknologien, som gjør det mulig å effektivt utvinne grønn energi av halmstrå, en særdeles attraktiv inntektskilde for bøndene i Lincolnshire-distriktet.

Interregional samarbeidsavtale signeres høsten 2015
Fylkesvaraordfører i Telemark Lise Wiik har invitert representanter fra Lubelskie til Telemark høsten 2015, da partene kommer til å signere samarbeidsavtalen.

Wiik var takknemlig for muligheten hun fikk til å møte guvernør Slawomir Sosnowski og EU-parlamentsmedlem Krzysztof Hetman i Grantham. Hun understreket hvor fornøyd hun er med TergoPowers investeringsplaner i Lubelskie-regionen. Investeringen kommer til å bli en av de største norske i Polen noensinne.

– Jeg ser frem til å avdekke flere samarbeidsområder og håper at delegatene fra Lubelskie vil fortelle oss litt om hvordan de har klart å utnytte sin Unesco-verdensarvstatus til det beste for regionen. Telemark fylkeskommune søker i disse dager om verdensarvstatus for sin industriarv, sa Lise Wiik i forkant av møtet.

Green Business Norway er koordinator for det interregionale samarbeidet mellom Telemark fylkeskommune og Lubelskie-regionen i Polen.